HjemPublikationerDownloadKontaktSøg
 
Forskning og
udvikling

Måleopgaver

Referencer

Rådgivning

Ventilation

Indeklima

Solenergi

Soltørring - anvendelse af solenergi i ulandeEn stor del af de fødevarer, der produceres i ulande, går til grunde før de når markedet eller markedsværdien reduceres betragteligt på grund af råd, insektangreb, m.v. Spildet kan reduceres betydeligt, hvis det var muligt simpelt og billigt at tørre fødevarerne. Hvis de tørrede produkter desuden har en høj kvalitet vil produkterne indbringe en højere fortjeneste.

Mange ulande har traditionelt eksporteret deres træ i form af hele kævler. Ulandene vil kunne tjene mere, hvis de i stedet eksporterede færdige træprodukter. Men for et kunne producere træprodukter med en tilstrækkelig høj kvalitet er det nødvendigt at træet tørres før forarbejdningen.

I det Danida-finansierede projekt "Test and research into to drying of food and wood products with solar heat" er der blevet udviklet og afprøvet soltørringsanlæg til tørring af afgrøder, fisk og træ.

Sol-tørrerne er blevet udviklet på baggrund af et survey gennemført i Ghana i 1999. Resultatet af survey'et er beskrevet i rapporten "Survey of solar dryers for drying of food and wood in Ghana" (pdf, 2.501 kb).

Sol-tørren til afgrøder (og fisk) blev udviklet i Danmark. Udviklingen og afprøvningen af flere prototyper i Danmark er beskrevet i rapporten "Test of a solar crop dryer" (pdf, 3.308 kb). Udviklingen af en forced open-air træ-tørre er beskrevet i rapporten "Part-Wood Drying" (pdf, 3.411 kb). Til brug for udviklingen af sol-tørrene er der udviklet vejrdata for Ghana i rapporten "Ghanaian weather data for simulation purposes" (pdf, 2.169 kb) desuden er der gennemført parametervariationer med to edb-modeller af solvarmedelen af afgrøde-tørren og træ-tørren "Simulation to support the design of a solar crop dryer and a solar kiln" (pdf, 332 kb).

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Afgrøde-tørre. Fiske-tørre.

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Solkiln. Princippet i en sol-trætørre (solkiln).

De tre sol-tørrer blev opført i Ghana i slutningen af 2000 - starten af 2001. En beskrivelse af anlæggene og indledende målinger foretaget i januar 2001 kan findes i rapporten "Inspection of solar dryers in Ghana" (pdf, 1.912 kb).

Resultatet af afprøvningen af de tre sol-tørrer er udførligt beskrevet i rapporten "Test of solar dryers in Ghana" (pdf, 2.949 kb).

Projektets slutrapport, der opsummerer erfaringerne fra hele projektet, har titlen "Solar drying in Ghana - Final report" (pdf, 1.678 kb).Copyright © 1999-2015 Teknologisk Institut